Onderhoud van de steiger: De steiger winterklaar maken

De meest gestelde vraag van onze klanten is of onze steigers wintervast zijn, of dat je ze voor het koude seizoen uit het water moet halen.

Kortom, als je weet dat de steiger in de winter of de lente, als het ijs begint te smelten, aan ijs zal worden blootgesteld, kun je de steiger er het beste uithalen voordat het ijs begint te schuiven (dus vóór de winter). Maar als de steiger op een beschutte plaats tegen ijsbewegingen beschermd wordt, kan hij het hele jaar door in het water blijven liggen.

In het artikel van vandaag willen we enkele vragen ophelderen: wanneer is het nodig om de steiger uit het water te halen en hoe kun je je op de winter voorbereiden als je deze mogelijkheid niet hebt.

Daartoe verhelderen we de volgende vragen:

  1. Waarom zou je ‘s winters überhaupt een steiger uit het water halen?
  2. waarom brengt ijs schade toe aan een steiger en wat zijn de meest voorkomende soorten schade?
  3. wanneer is het nodig om een steiger voor de winter uit het water te halen?
  4. hoe kun je ijsschade voorkomen zonder de steiger uit het water te halen?

1. waarom zou je een steiger überhaupt in de winter uit het water halen?

Als het gaat om de vraag of je de ponton in de winter al dan niet moet uitlaten, is het antwoord niet zo eenvoudig. Het is niet de winter of de vorst, maar de beweging van het ijs die de pontons kan doen breken. Sommige winters zijn kouder, andere warmer. Een ponton in de winter uit het water halen hangt dus vooral af van de beweging van het ijs.

2. waarom brengt ijs schade toe aan een steiger en wat zijn de meest voorkomende soorten schade?

Op het eerste gezicht ziet ijs er kalm en ongestoord uit, zodat men zich moeilijk kan voorstellen welke schade het kan aanrichten. Maar je moet weten dat ijs altijd in beweging is. Stel je een meer voor dat opwarmt – er zal zich een ijseiland vormen in het midden van het meer, en op een gegeven moment zal het gaan bewegen en door sterke winden uiteenvallen, en de zware blokken ijs zullen zich naar de oever van het meer verplaatsen. Water, ijs en wind zijn krachtige natuurkrachten die grote schade kunnen aanrichten, zoals het verplaatsen van ankers of het verbuigen of losraken van steigerankers. Op kleinere meren of op beschutte plaatsen op grotere meren kan er echter weinig of geen ijsbeweging zijn.

Grote hoeveelheden sneeuw op het looppad kunnen ook schade veroorzaken. Wisselende temperaturen kunnen het hout doen krimpen en uitzetten. Deze beweging kan de planken en vlonders vervormen.
 Ook kan het waterpeil stijgen en dalen bij vriezen en dooien. Als het waterpeil te veel zakt, kunnen de pontons de bodem van het meer raken, wat krassen of ernstiger schade veroorzaakt.

3. Wanneer heeft het dus zin om een steiger voor de winter uit het water te halen?

Als je oever bijzonder open is, er geen natuurlijke windbreker is en het meer groot is, is de kans groot dat er ijsverschuiving optreedt. Als je onlangs een eigendom gekocht hebt en een steiger gebouwd hebt, maar niet zeker weet hoe de winter zal zijn, kun je het gemakkelijkst kijken naar de steigers van je buren.

Zelfs als de steigers in de buurt in orde zijn, vraag je buren of ze hun steigers ook in de winter in het water laten liggen. En bedenk dat de natuur onvoorspelbaar is en dat het gevaar van ijs en ijsgang altijd aanwezig is.

4. hoe kun je ijsschade voorkomen zonder de steiger uit het water te halen?

Als het ijs op je steiger bijzonder zwaar is, kun je schade waarschijnlijk niet voorkomen, tenzij je de steiger uit het water haalt. Maar als de ijsvorming zwakker is, zijn er een paar manieren om de schade te beperken of zelfs te voorkomen:

  • Verwijder eerst de ladder en alle andere hulpstukken die direct bij het water komen.
  • Probeer de afzonderlijke delen van de steiger van elkaar te scheiden en ze apart aan de bank te bevestigen, zodat de steiger niet meer zo lang is en minder gewicht van een punt op elkaar drukt.
  • Als de kettingen van de steiger bijzonder strak zitten, maak ze dan losser door een langer touw tussen de oeverbevestiging en de steiger te bevestigen.
Winkelwagen