Vacuüm (diep) geïmpregneerd hout. Wat is dat? 

We gebruiken alleen de hoogste kwaliteit diepgeïmpregneerd grenen hout voor onze houten steigers, dekken en frames.

Voor onder druk geïmpregneerd (vacuüm geïmpregneerd) hout wordt het hout in een drukkamer gelegd die een vloeibaar verduurzamingsmiddel bevat. Het vacuüm in de kamer trekt de lucht uit de houtvezels, die dan met het verduurzamingsmiddel gevuld worden. Vacuüm impregneren zorgt ervoor dat de gekozen chemische stof in de hele houtstructuur doordringt.

Dit proces is vergelijkbaar met het onderdompelen van een spons in water. Als de spons onder water komt, zuigt hij de vloeistof op. Hetzelfde proces dat gebeurt met het hout dat we gebruiken voor al onze producten die met water in contact komen. Het impregneren van hout is vooral bedoeld om het te beschermen tegen rottingsprocessen die niet op natuurlijke wijze verhinderd kunnen worden als het hout met water in aanraking komt.

1. hoe werkt vacuüm impregneren?

 • Het hout wordt besteld bij binnenlandse en buitenlandse zagerijen.
 • Het vochtgehalte van het hout wordt gecontroleerd. Als het vochtgehalte van het hout te hoog is, kan het niet goed geïmpregneerd worden.
 • Het hout wordt op een vorkheftruck geladen, die het hout in een cilindervormige impregneerkamer van staal plaatst – een vacuüm drukvat.
 • Nadat het hout geladen is, wordt de cilinder stevig gesloten.
 • Een vacuümpomp zuigt de lucht uit de kamer en het hout, waardoor een vacuüm in de kamer en het hout ontstaat.
 • De kamer is gevuld met impregneermiddel.
 • Er ontstaat een overdruk, die de houtcellen verzadigt met impregneermiddel. De duur van dit proces hangt af van de houtsoort en de gewenste “kwaliteit” van het geïmpregneerde hout.
 • Overtollig impregneermiddel wordt weggezogen.
 • De kamer wordt opnieuw onder negatieve druk gezet om de overtollige vloeistof te verwijderen.
 • Het hout wordt uit de kamer gehaald.
 • Het hout wordt 24 tot 48 uur op een droogrek gelegd, waar de overtollige chemicaliën uiteindelijk verwijderd worden.
 • Het hout is klaar voor gebruik.

2. is het nodig om geïmpregneerd hout te gebruiken?

Hout is een van de meest gebruikte natuurlijke bouwmaterialen. Als het hout fysiek tegen weersinvloeden wordt beschermd, zal het zonder chemische behandeling meegaan. Maar als het hout in contact komt met de grond of met water, zal impregneren de levensduur met 2 tot 3 maal verlengen. Voor vlotten en steigers kun je het beste geïmpregneerd hout gebruiken.

3. wat is de beste manier om mijn hout te verzorgen?

Hoogwaardig geïmpregneerd hout dat gebruikt wordt voor vlotten of steigers heeft nauwelijks extra verzorging nodig. Soms kan het gebruik van extra chemicaliën (impregneermiddelen) zelfs schadelijk zijn.

Als je vlot of steiger onder bomen drijft, raden we aan hem eenmaal per maand met water af te spoelen en met een zachte borstel te schrobben. Zo verwijder je het opgehoopte vuil dat tot het rotten kan bijdragen en de levensduur van het hout kan verkorten.

En alsjeblieft: Was het dek niet met een hogedrukreiniger. Het resultaat ziet er misschien goed uit, maar naderhand gaat het hout “rafelen” en is het lopen op blote voeten oncomfortabel.

Winkelwagen